Blog de articole si resurse

Peretii de diafragma au o structura speciala care le permite sa sustina subsolurile aflate la mare adancime

Atunci cand lucrezi la mare adancime iti asumi de la inceput un risc: s-ar putea ca structura care se sprijina pe o fundatie sa fie mult prea grea si sa distruga in timp fundatia. Consolidarea fundatiilor si asigurarea unei stabilitati foarte bune indiferent de presiunea exercitata din exterior se poat realiza foarte simplu prin intermediul unor pereti de diafragma. De regula intalnim peretii de diafragma in subsoluri. Peretii sunt folositi pentru fundare si ca sisteme de retentie, nu au nevoie de drenaj si nu afecteaza alte structuri aflate in imediata lor apropiere. De la pereti circulari pentru statii de pompare pana la cei pentru puturi de tuneluri ori pereti de fundare si retentie pentru subsoluri aflate la mare adancime acesti pereti de diafragma isi dovedesc utiliatea.

Mai ales daca avem profile de soluri care sunt extrem de instabile, aflate cu mult sub nivelul apei. De asemenea se poate apela la pereti de diafragma si cand ne confruntam cu o perioada de timp limitata a constructiilor. Peretii de diafragma pot prelua usor presiunile orizontale de la nivelul solului, se preia o parte din incarcatura verticala permanenta si se previne infiltratia de apa si alte fluide la nivelul subsolurilor. Ca sa obtineti peretii de diafragma potriviti pentru structurile de sustinut aveti nevoie de echipamente speciale pe care doar o firma cu experienta vi le poate oferi.

Firmele cunosc deja tehnica excavarii sub noroi, santul realizat este tinut umplut cu fluid de foraj sau noroi, noroiul poate exercita presiune hidrostatica asupra peretilor, prevenind prabusirea lor in timpul lucrarilor. Pentru crearea gaurilor, santurilor se folosesc excavatoare hidraulice si utilaje cu greifer suspendat pe bara Kelly, adancimile la care se excaveaza ajung si la 45 m, iar cu o hidrofreza se ajunge si pe la 150 m. Firmele care se ocupa de peretii de diafragma analizeaza structura solului, marcheaza aliniamentul, construiesc pereti de ghidare si excaveaza rapid zona unde va fi peretele. La final se introduce carcasa de armare si se toarna betonul. In acest fel veti avea subsoluri rezistente chiar si la adancimi mari si structuri care vor face face oricaror provocari.

 

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *