Blog de articole si resurse

Mielomul multiplu, un cancer al sangelui cu o diagnosticare foarte complicata

Prin natura sa cancerul este o boala foarte imprevizibila, asta insemnand ca poate sa se manifeste in orice parte a corpului, la orice organ. Cel mai periculos tip de cancer este cel al sangelului, practic celulele canceroase ajung foarte usor la alte organe si le pot imbolnavi si pe ele. O forma rara si incurabila de cancer al sangelui este si mielomul multiplu. Mielomul multiplu afecteaza cu precadere maduva osoasa, nu are o simptomatologie asociata la inceput, cand debuteaza, medicul afland de el doar cand boala e deja in stadii foarte avansate. Ceea ce caracterizeaza aceasta afectiune este remisiunea si recaderea succedate cu repeziciune.

Cand revine boala deja este intr-o forma mult mai agresiva, mai greu de tratat si de tinut in frau. Apar si complicatii, apar si stari de rau si de imposibilitate de a face lucrurile pe care le faceai in mod curent intr-o zi obisnuita. Daca avem mielomul multiplu simptomele sale sunt durerile de spate foarte mari, fracturi, infectii care tot se repeta, anemii, astenii, insuficiente renale, vertebre tasate mai mereu. Genetica joaca si aici un rol important, mielomul poate sa apara ca urmare a unor modificari genetice, mutatii, dar putem avea foarte bine si virusi sau expuneri la substante chimice care pot ataca sistemul imunitar si ne pot face probleme. Bolile autoimune, varsta, sexul si rasa, istoricul familial, greutatea prea mare pot favoriza aparitia mielomului multiplu. Pentru diagnosticare corecta avem nevoie de un cumul de analize, de sange, hemoleucograme complete, electroforeze de proteine serice sau analize facute la rinichi, calcemii.

Tratamentele sunt destul de limitate, sunt disponibile doar trei medicamente cel putin la noi, doua de prima linie, unul de linie a doua, pentru cei care au recidive. Tratarea completa a mielomului multiplu nu este posibila la acest moment, simptomele sunt ameliorate si pacientul poate avea o stare de bine pe perioade limitate. Medicii fac in continuare eforturi sa inteleaga boala si sa o trateze cat mai bine si poate intr-un viitor nu prea indepartat vom avea si un tratament suficient de puternic pentru tratamente cu efecte radicale.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *