Blog de articole si resurse

Markerii tumorali pot ajuta la diagnosticarea cancerului in faze incipiente

Cancerul este un inamic periculos, tacut, care poate fi depistat din timp prin folosirea unor proceduri simple si foarte eficiente. O metoda de a vedea daca avem sau nu o forma de cancer in corp este reprezentata de folosirea unor markeri tumorali. Markerii tumorali sunt substante produse de catre tumori sau de catre organism, ca raspuns direct la prezenta unui anumit tip de cancer. Putem avea markeri tumorali care sunt specifici doar unui anumit cancer, dar si markeri care se intalnesc in cazul mai multor forme de cancer. Un marker tumoral isi dovedeste eficienta cand vrem sa evaluam raspunsul la tratamente sau cand vrem sa monitorizam pacientul care nu are semne clare de boala. In prezent singurul marker tumoral pe care ne putem baza si care are credibilitate mare e PSA-ul, Antigenul Prostatic Specific, el indicand prezenta probabila a unui cancer de prostata.

Multi markeri dau rezultatate fals pozitive, nu inseamna ca ai un cancer daca markerul tumoral are valori crescute, trebuie neaparat si alte investigatii, biopsii, pentru a vedea clar daca e vorba de un cancer sau de alte boli care duc la aparitia unor anomalii ce influenteaza markerii tumorali. Niciodata markerii tumorali nu vor inlocui examinarea clinica si o evaluarea detaliata a simptomatologiei, nu vor fi baza pentru tratamente.
Cel mai bine markerii tumorali se vor folosi doar pentru depistarea unor evolutii dupa ce s-a dat un tratament pentru un cancer deja diagnosticat. Specialistii incearca totusi sa gaseasca markeri mai sensibili si mai specifici tipurilor de cancer deja depistate, personalizati, care sa permita monitorizari eficiente ale raspunsurilor la diverse tratamente.

Chiar daca se folosesc pe scara larga pentru depistarea precoce a unor forme de cancer, markerii tumorali sunt inca foarte controversati si nu sunt utilizati singuri in diagnosticare, imagistica si biopsia fiind cele mai complete si mai bune metode de screening in cazul unor cancere prezente in corpul uman.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *