Blog de articole si resurse

Lucruri pe care nu le stiati despre oamenii de Neanderthal

Aveau herpes. Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala cauzata de doua tipuri de virusi: herpes simplex tipul 1 si herpes simplex tipul 2. Unul din sase americani cu varsta cuprinsa intre 14 si 49 de nai sufera de aceasta boala. Contrar credintei comune, herpesul genital nu e o boala moderna.

E o afectiune antica ce a dat de furca oamenilor inca din vremurile in care primii indivizi invatau sa mearga. Chiar si omul de Neanderthal ar fi suferit de herpes genital, ceea ce ar fi contribuit la extinctia speciei. Cercetatori de la Cambridge si Oxford au concluzionat faptul ca oamenii de Neanderthal sufereau e herpes genital dupa ce au analizat genomul patogen si ADN antic. Tocmai oamenii moderni au fost cei care au dat aceasta boala cumplita omului primitiv.

Cu peste 100.000 de ani in urma, oamenii si neanderthalii au inceput sa interactioneze si s-au imperecheat unii cu altii. In fiecare dintre noi se afla astazi cam 2-5% din ADN-ul neanderthalilor ca rezultat al acestei incrucisari de gene. In afara de herpes genital, cercetatorii au descoperit ca oamenii moderni le-au dat neanderthalilor ulcerul si viermii intestinali.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *