Blog de articole si resurse

Locul unde istoria se imbina armonios cu credinta: biserica Adormirea Maicii Domnului din Kilifarevo

In partea central nordica a Bulgariei se afla un mic orasel numit Kilifarevo. Ca in mai toate zonele bulgare si aici intalnim biserici si manastiri. In zona exista doua biserici, una in Cartierul de Sus, alta in Cartierul de Jos, cea din urma fiind biserica Adormirea Maicii Domnului din Kilifarevo.

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zona, biserica a fost construita prin jurul anului 1518, dupa ce a ars biserica din cealalta parte a orasului, era din lemn, iar localnicii au denumit-o Adormirea Maicii Domnului.

Pe la 1835 masonii locali hotarasc sa o darame si sa construiasca actuala biserica Cartierul de Jos sau Sfanta Maria. Directorul executiv al constructiei a fost Stoycho Ugoryalkov, la realizarea bisericii s-a sapat cat mai adanc in pamant, pentru acoperisul de deasupra ei nu s-au alocat mai mult de 2.50 m. Constructorul nu a respectat cerintele turcilor si a mai pus doi metri de la el, asa ca autoritatile turce l-au exilat in Anatolia.

Icoanele din biserica Adormirea Maicii Domnului sunt de prin anii 1836 si 1837, cele mari fiind pictate imediat dupa ridicarea bisericii, la cativa ani distanta. Usile de la altarul central sunt aurite, iconostasul este un fir de nuc mare, cele mai vechi icoane dateaza din secolul al XIV-lea, la fel de vechi fiind si paharul de argint pentru Impartasanie. La acestea se adauga cruci foarte vechi si mari de argint, cupole uriase, depozite de daruri ruse, crucea de argint de tron cu calciu.

Pentru a sti mai multe despre unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona bulgara amintita puteti folosi aplicatia speciala gandita de CCMP Europroject in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Vratsa (CCI-Vratsa) si Camera de Comert si Industrie Ruse (CCI-Ruse), in proiectul CBC Audio Travel Guide.

Ghidul turistic audio este in trei limbi, romana, bulgara, engleza, cuprinde informatii complete si actualizate despre mai bine de 1500 de obiective turistice din Romania si Bulgaria, exista si harti interactive si GPS, notificari si trasee scurte identificate rapid pentru a ajunge usor la destinatia dorita.

Informatiile sunt prezentate in format text si audio, se poate apela si la varianta telefonica pentru a avea mereu un ghid turistic indiferent unde va aflati ce obiectiv turistic vizitati.

Continutul acestui articol nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *