Blog de articole si resurse

Inventii geniale facute de indieni

Inventii geniale facute de indieni

Jocul Snakes and Ladders (un fel de Nu te supara frate sau Piticot). A fost inventat in India, fiind cladit pe principii morale foarte clare. Ideea jocului a fost preluata in Anglia, pentru ca mai apoi sa fie adusa in U.S. de catre Milton Bradley prin 1943.
Cultivarea bumbacului. Grecii antici purtau piei de animale fara nici macar sa le treaca prin cap ca s-ar putea imbraca in… bumbac. Indienii insa nu suportau o astfel de barbarie, asa ca s-au apucat de cultivat bumbat prin mileniile 5-4 i.d.Hr. in Valea Indusului. Ulterior, vestea s-a raspandit in toata lumea, astfel ca azi avem fel de fel de accesorii vestimentare din bumbac.
Sistemul zecimal, formula patrata si cifra zero. De abia in secolul 7 d. Hr. Brahmagupta, un astronom si matematician indian, a descoperit o formula prin care sa rezolve ecuatiile patratice. Sistemul zecimal, sau sistemul numeric Hindu, un precursor al sistemului numeric arab, a fost dezvoltat in India intre secolele I-VI d. Hr.
Operatia de cataracta. Cataracta este o boala care implica aparitia unei pielite care acopera treptat ochiul iar vederea devine imposibila. Medicul Sushruta din India a fost primul care a avut abilitatile necesare operarii bolnavilor de cataracta (secolul VI i.d. Hr.). Apoi si chinezii au inceput sa opereze. Se spune ca oamenii de stiinta grecii mergeau in India pentru a asista la astfel de operatii si pentru a invata tehnicile necesare unei interventii reusite.
Cautarea diamantelor in mine de diamante. Pana in secolul al XVIII-lea, cand Brazilia a descoperit mine de diamante, India era singurul furnizor de diamante pure. Cu aproape 5000 de ani in urma, diamantele au fost recunoscute si s-au cautat in mine in India Centrala.
Apa pe Luna. Misiunea spatiala indiana Chandrayaan-1a fost prima care a descoperit ca Luna nu este uscata, ci are apa, exact cum este si pe Terra.
Comunicatiile Wireless/Radio. Cu totii stim ca Marconi a luat un premiu Nobel pentru fizica in 1909 pentru ca a contribuit la dezvoltarea cercetarilor din domeniul telegrafiei wireless. Insa prima demonstratie publica a undelor radio a fost facut de catre Sir Jagdish Chandra Bose in 1895, cu doi ani inainte ca Marconi sa faca o demonstratie asemanatoare in Anglia. Descoperirea sa-a lui Bose, a fost recunoscuta dupa moartea sa.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *