Blog de articole si resurse

Invata sa spui « NU »

Cu totii avem blocaje in interactiunea noastra cu ceilalti. Am avut si eu timp indelungat un astfel de blocaj, care imi crea un disconfort constant cauzat de dificultatea mea de a spune « Nu ». Acest fenomen, cunoscut, de altfel, se manifesta astfel : nu puteam sa refuz oamenii, in special cei apropiati, prieteni, chiard aca rugamintile si favorurile pe care mi le cereau imi erau neplacute sau imi necesitau sacrificii personale.

Am incercat sa-mi dau seama de unde vine acest blocaj in momentul in care aud o noua rugaminte sau mi se cere sa fac o favoare. Cel mai probabil, este rezultatul educatiei pe care am primit-o in familie. Educatie care punea accent pe deschiderea fata de celalalt, pe solidaritate, toleranta si ajutor reciproc. Tatal meu este un om foarte bun, solidar si darnic. El ajuta, practic, pe oricine ii cere ajutorul. De-a lungul timpului i-au fost trase si lui multe tepe, uneori nu a fost apreciat ajutorul lui sau i s-a raspuns cu raceala sau  chiar cu rautate.

Oamenii sunt diferiti, sunt din cei care nu-si dau seama de « incapacitatea » ta de a spune « Nu », altii au depistat-o de mult timp si profita in cel mai obraznic mod de ea. In cazul meu, am avut cativa prieteni care si-au dat seama de acest blocaj pe care il am si au inceput sa profite de el si de imposibilitatea mea de a-i refuza.

As fi trecut probabil inca prin multe senzatii neplacute si multe situatii de acest gen, daca nu as fi descoperit o carte de dezvoltare personala care pune accentul pe redobandirea puterii personale. Intr-un capitol al cartii era descris pe larg fenomenul prin care treceam de cativa ani si erau indicate cateva sfaturi care doresc sa se debaraseze definitiv de acest blocaj. Am incercat cu neincredere cateva dintre sugestiile date in acea carte si am inceput sa redobandesc increderea in mine si dorinta de a nu-mi mai calca pe timpul si dorintele mele pentru a face pe placul altor persoane.

Daca si tu esti unul dintre oamenii care nu pot sa spuna « Nu », crede-ma, nu e nimic pierdut. Orice putere de decizie poate fi recapatate. Incepe prin a te pune pe tine (personalitatea ta) pe primul plan, celelalte schimbari vor veni de la sine.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *