Blog de articole si resurse

Felii si bucati matematice de pizza

Matematicianul Eugenia Cheng are ce are cu pizza si vrea sa o vada cat mai apropiata de matematica. In 2013 a reusit sa faca o formula perfecta prin care sa se determine marimea ideala a unei bucati de pizza.

Factorul determinant e crusta. Bucatile mai mici au mai mult topping, au gust mai bun comparativ cu bucatile mai mari cu putin continut deasupra, centrul are mai mult continut bun deasupra decat marginile.

Feliile mai subtiri sunt mai gustoase, continutul e mai mult acolo si mult mai simplu de savurat. O pizzerie din UK a luat ideea matematicianului si a pus-o in practica, facand pizza cu felii de 36 cm. Cu 15 grame de aluat in plus la reteta de pizza s-a obtinut o felie perfecta si pe gustul clientilor.

Alte oameni de stiinta au gasit o metoda prin care sa imparta o pizza in felii curbate cumva cu o multitudine de parti, apoi sa le imparta in doua. Fiecare felie era taiata in forme complexe pentru a se obtine felii chiar si in margine.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *