Blog de articole si resurse

Detectarea obiectelor si potrivirea ceasului atomic

Ceasurile atomice nu sunt folosite doar pentru a permite o orientare temporala cat mai buna zi de zi. Ele se afla la baza unor tehnologii moderne indispensabile, inclusiv sistemele GPS si tehnologiile comunicationale. Ceasurile atomice au si ele nevoie de potriviri, ca orice ceasuri, au nevoie de reglaje fine pentru a arata mereu timpul exact.

Cel mai precis ceas atomic foloseste oscilatiile undelor electromagnetice emise de electronii care isi schimba nivelul de energie. Atomii din ceasuri sunt raciti pana la 0, acuratetea fiind astfel mai mare. Noile ceasuri atomice care se folosesc de tehnologia cuantica vor avea o acuratete foarte mare si vor fi in stare sa fie utilizate pe post de detectoare de obiecte foarte precise. Se vor simti modificari minore in gravitatie, in campurile magnetice, in campurile electrice, variatii de miscare sau temperatura, orice fel de variatii naturale in prezenta unei materii. Aceste modificari vor fi reflectate in modificari temporale.

Detectarea foarte fina va ajuta la depistarea si scoaterea unor obiecte din subsol, la detectarea submarinelor aflate la adancimi mari, navigatia si condusul automat vor fin mult mai eficiente.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *