Blog de articole si resurse

Despre barbati timizi

barbati-timiziCred ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin un barbat timid. Un barbat care este destept, dragut, amabil, insa este prea timid. Cunosc multi barbati de acest fel, barbati care au o lume interioara atat de frumoasa, care insa nu o expun, care sunt retrasi si care nu au suficienta initiativa. Ma intreb : de unde apare aceasta timiditate la barbati? Probabil primul raspuns ar fi ca ea vine din educatia pe care o primesc in familie. Aceasta educatie este foarte importanta, deoarece modul de actiune pe care-l aleg acestia pe viitor este influentat mult de cel mai apropiat grup social din care fac parte – familia. Mai tarziu, insa, acesti barbati au prieteni, dintre care cel putin unul este mai putin timid sau poate chiar « curajos », de ce nu este influentat si barbatul timid de prietenii sai.

Discutam acest subiect cu un prieten, care, de altfel, are un bun prieten, un barbat frumos, destept, amabil, insa extrem de timid. Discutam cu el despre cum l-ar putea sa-si depaseasca barierele timiditatii si sa ia atitudine, sa actioneze, sa obtina ceea ce-si doreste. Am ramas stupefiata cand mi-a povestit acest prieten despre incercarile lui de-al ajuta sa-si depaseasca barierele timiditatii, incercari care mereu s-au soldat cu esec. Nu puteam sa inteleg cum prietenul meu nu reusise sa-l influenteze, deoarece il cunosc drept un barbat lipsit de inhibitii, molipsitor in atitudinea sa.

Mi-am dat, astfel, seama cat de adanc pot fi implantate anumite caracteristici si temeri ale oamenilor. Si cazul acestui baiat timid este tocmai unul de acest fel. Pot doar sa presupun ca educatia pe care a primit-o in familie i-a modelat foarte mult felul de a fi. Fara indoiala, cu totii suntem diferiti, unii mai indrazneti, extroverti, altii mai timizi, introverti, dar aceste caracteristici sunt determinate in mare parte de educatia pe care o primim in familia noastra. Frica celor timizi de a iesi in fata unui public, de a face o propunere, de a incepe o discutie mi se pare de-a dreptul distrugatoare pentru ei, o frica care-i consuma si-i necajeste mult.

Ma gandeam in acest sens cat de utile ar fi atelierele pentru redobandirea increderii in sine pentru barbati, pentru depasirea barierelor personale, redefinirea puterii personale, cultivarea stimei de sine. Niste ateliere cu exercitii practice, cu informatii utile cred ca le-ar fi de un real ajutor barbatilor timizi sau care au prea putina incredere in sine.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *