Blog de articole si resurse

Uleiul de ricin, un ulei bun la toate

Posted by on feb. 8, 2019 in Articole | 0 comments

In lumea plantelor sunt foarte multe specii pe care le putem folosi intr-o multitudine de moduri si in diverse industrii. Una dintre plantele cu beneficii evidente pentru sanatate si cu multiple utilizari este ricinul. Ricinul este originar din India si africa, se cultiva si in Romania, mai mult cu scop industrial sau medicinal, chiar ornamental. Din ricin se extrage uleiul, semintele sale avand un continut ridicat din aceasta substanta. Odata extras asa numitul ulei de ricin se utilizeaza in medicina, dar poate fi foarte bine si combustibil pentru ca e usor solubil in alcool.

Cu proprietati antiinflamatorii sau antioxidante uleiul de ricin are acizi grasi nesaturati, un gust neplacut, puternic, se gaseste adesea si in produse cosmetice, in sapunuri, in textile, uleiuri de masaj. Poate cea mai cunoscuta utilizare pentru acest ulei de ricin este in cazurile de constipatie mai severa. Efectul sau laxativ este puternic, actiunea are loc la cinci sau sase ore de la ingerare, insa nu e bine sa fie folosit pe termen lung pentru ca poate duce la probleme de digestie, avand si un grad destul de mare de toxicitate in cantitati peste o anumita limita. Pe langa constipatie uleiul de ricin este recomandat si pentru impetigo, infectie fungica, probleme ale pielii, arsuri, taieturi mici, acnee-este emolient natural, stimuleaza productia de colagen sau elastina, hidrateaza bine pielea. La nivelul fetei uleiul de ricin poate contribui la estomparea ridurilor, la intinerirea pielii, la netezirea ei, cearcanele de sub ochi pot sa se estompeze si ele prin actiunea rapida a uleiului. Migrenele, tulburarile menstruale diverse, inducerea travaliului la femeile insarcinate, ameliorarea durerilor de la nivelul nervului sciatic, reducerea caderii parului, artrita, toate acestea sunt pe lista de actiune a uleiului.

De asemenea, s-a observat o ameliorare a problemelor neurologice de tipul Parkinson, scleroza multipla si paralizie cerebrala. Proprietatile sale sunt potentate si de prezenta acizilor grasi nesaturati o-mega 3-6-9, de existenta proteinelor si a vitaminei E in compozitia acestuia. De fiecare data cand se utilizeaza uleiul de ricin trebuie dozat cu precautie, copii si femeile insarcinate ar trebui sa evite folosirea sa, la fel ca si persoanele care sunt sensibile la anumite substante din compozitia acestuia.

Read More